Tignes och Val d’Isère är världskända orter tack vare den fantastiska skidåkningen och de enorma offpistmöjligheterna – men skidområdena svämmar också över av storslagna freerando-turer. Om det så är på turskidor eller med splitboard, går det snabbt att komma bort från de mest uppåkta lederna och hitta vild, orörd natur.

Terrängen i Tignes och Val d’Isère är varierad och mångsidig. Den bjuder på en mängd olika turalternativ  och det går därmed att anpassa sig efter snöförhållandena och deltagarnas kunskaper och önskemål.

Col des Fours: Perfekt för nybörjaren

Denna klassiska led för turskidåkning i Val d’Isère är lätt och perfekt för alla som vill testa på randonnée och samtidigt njuta av fantastiska omgivningar. Leden startar vid glaciären Pissaillas. Från bron Pont de la neige går man på stighudar de 600 höjdmetrarna upp till bergspasset vid namn Col des Fours.
På toppen har man en fantastisk utsikt över Mauriennedalens glaciärer, som verkar vara helt nära.

”Det är en ganska lätt tur tekniskt sett, men den är jättefin att åka och bjuder på något utöver det vanliga.”

Man åker därefter ned genom en sänka som går hela vägen ned till botten av Manchetdalen, varifrån man kan ta sittliften med samma namn för att komma tillbaka till Val d’Isères skidområde.

Vallon des Arses: En ”secret spot”

Även denna tur startar från glaciären Pissaillas. Vallon des Arses är en mindre välbesökt tur, eftersom det är nödvändigt att ha detaljerad kunskap om snöförhållandena på plats – med tanke på lavinrisken men också på grund av den tunnel som man passerar på hemvägen. ”Det är en vacker tur i varierad terräng mellan dalarna Tarentaise och Maurienne, som ger en känsla av att man befinner sig i riktigt högalpin miljö.”

Turen är relativt lätt och börjar precis där man kliver av glaciärens ankarlift. Därifrån snirklar den sig mot Mauriennedalen, över vilken man hela tiden har en milsvid utsikt. Det trevligaste och mest lättåkta partiet är den sista biten av åket nedför.

Denna del ligger ovanför bergspasset Col de l’Iseran, där vägen bara är öppen sommartid. Väl nere på vägen tar man åter fram stighudarna för att ta sig tillbaka till botten av Pissaillasglaciären.

Col de la Sana: Från Tignes till Val d’Isère

Denna freerando-tur kopplar ihop Tignes med Val d’Isère och erbjuder en vacker tur i hjärtat av Vanoiseområdet, där det känns som att man har bergen helt för sig själv! ”Turen börjar på Tignessidan för att sedan gå ned mot Val d’Isère – en vild och vacker utflykt utan särskilt mycket folk.”

Stighudarna tas på vid botten av sittliften Leisse, i dalen som går längs med glaciären Grande Motte. Härifrån tar man sig upp för sluttningen till vänster i riktning mot den kam som utgör gränsen till Val d’Isère.
Det är inte särskilt svårt att nå upp till passet Col de la Sana och den spetsiga toppen med samma namn. Från passet kan man sedan ta sig över till Val d’Isère. Nedfärden sker via snälla sluttningar långt ifrån de vanliga, uppåkta offpistreporna.

Åket nedför är långt och varierat. Det avslutas i botten av Manchetdalen där man sedan tar sittliften som också den heter Manchet. Därefter kan man åka tillbaka till Tignes via pisten. De som orkar kan också fortsätta med olika freerando- eller offpiståk.

Terres Rouges: Tignes vilda sida

Hela denna tur bjuder på magisk utsikt och verkligt orörd natur. Terres Rouges är en fantastisk tur, långt ifrån Tignes pister, och går genom vild natur i dalen Sache – från Aiguille Percée ända ner till byn Brévières.

Anmarschen är inte särskilt brant (cirka 500 höjdmeter på 2 timmar), och eftersom man sedan kan njuta av 1 000 meters fallhöjd är det är alltså en ganska lönsam freerando-tur!

Här går man under den magnifika hängglaciären Sache med utsikt över toppen Sassière, innan turen avslutas genom skogen ovanför Brévièressjön.

Från Col des Vés till Col du Palet: I hjärtat av Vanoise!

Denna legendariska freerando-tur går mellan bergspassen Vés och Palet, längs en vacker och isolerad bergskam på baksidan av toppen Aiguille Noire de Pramecou.
Turen kräver en god skidåkare eftersom den innehåller en brant och ”luftig” passage i början av åket nedför, med start vid passet Col des Vés.
”En riktig klassiker. Duktiga skidåkare kommer att älska det tekniska åket och de majestätiska omgivningarna.”

Sedan blir sluttningen mindre brant och turen fortsätter genom den mineralrika miljön tills kammen tar slut. Då tar man återigen på stighudarna för att gå upp mot Palets bergsrefuge, över passet och till sist vidare tillbaka in i Tignes skidområde.

Precis som vid offpiståkning kräver turskidåkning och freerando att du har stor erfarenhet av bergsmiljön och god kunskap om terrängen för att kunna åka säkert. Det rekommenderas starkt att alltid åka i sällskap av en professionell skidlärare eller bergsguide. Åk aldrig själv, följ aldrig andras spår utan att veta vart de tar vägen, samt studera väderleksrapporten och all information om lavinrisken innan avfärd. Vid offpiståkning ska du alltid vara utrustad med tranceiver, spade och sond. Du bör dessutom regelbundet öva dig på att hantera denna utrustning.