Offpiståkning förför allt fler åkare tack vare känslan av frihet, den storslagna naturen och upptäckten av skidåkningens själva kärna. Men var försiktig! De pistade nedfarterna är skyltade och kontrollerade med tanke på säkerheten, men detsamma gäller inte när man åker utanför dem. Här är fem tips som absolut bör följas om du vill känna på hur det är att åka puder:

Känn dig först bekväm i alla pistade nedfarter (nivå confirmé)!

off-pist-1

Det är mycket lättare att åka i en pistad nedfart, där snön är jämn och mjuk, än att försöka ta sig ned offpist där terrängen ändras hela tiden. Därför behöver du vara på nivå confirmé innan du styr ut i djupsnön – det vill säga kunna ta dig ned för alla typer av backar, inklusive puckelpister, göra regelbundna svängar och behärska stora och rytmiska svängar.

Börja med åk med svag lutning

off-pist-2

Välj åk som inte är så branta, där lutningen inte är större än 25°, och undvik den riktigt djupa snön. 5–10 cm räcker! Då blir åkningen lättare och lavinrisken är begränsad. En liten risk finns dock alltid och laviner kan komma från brantare partier ovanför dig.
Åket du väljer bör inte heller innehålla några särskilda svårigheter, som till exempel klippkanter, sprickor eller stenar som sticker upp över snön. Målet är att du ska kunna koncentrera dig på skidtekniken och hastigheten samt på att välja åklinje och att stanna på rätt ställe.

Välj utrustning som är anpassad för offpiståkning

splitboard1

off-pist-4

Det har utvecklats speciella offpistskidor som är bredare än andra skidor. Om du inte har några egna, är det ett bra tips att hyra ett par innan du ger dig ut.
Du behöver också ha nödvändig säkerhetsutrustning: hjälm, lavinsändare, spade och sond. Och du måste veta hur den ska användas!

Var medveten om riskerna

off-pist-5

Vi kan inte upprepa det tillräckligt ofta: När man inte vet vilka risker man utsätter sig för är offpiståkning en farlig aktivitet. De bästa offpiståkarna är de som kan avstå från det lockande pudret när förhållandena inte är tillräckligt bra.
Innan avfärd, se till att du har koll på säkerhetsreglerna för offpiståkning och kontrollera alltid vädret och snöförhållandena med pistvakterna. Var uppmärksam på de risker som finns precis utanför de markerade nedfarterna: sprickor, laviner, klippor och risken att tappa bort sig finns alltid bara några meter från pistkanten.

Åk med skidlärare eller bergsguide

off-pist-6

Detta råd följer på det förra: Som nybörjare på offpist är det fullt normalt att inte vara expert på snöförhållanden och de olika svårigheter som ett åk innehåller. Därför rekommenderar vi att alltid åka offpist i sällskap av en skidlärare eller en bergsguide.
Utöver att försäkra sig om din säkerhet kan han eller hon dela med sig av sina kunskaper om skidteknik, användning av utrustning (framför allt säkerhetsutrustningen) och om hur man läser av terrängen och snön.
I allmänhet bör även duktiga skidåkare åka med en guide när det handlar om åk som de aldrig gjort tidigare.

UCPA erbjuder instruktörsledda offpistkurser under hela vintern, så att du kan upptäcka offpist på ett säkert sätt:

off-pist-7

Upptäck Ski offpist nybörjare
Detta nybörjarprogram går igenom säkerhetsutrustning, skidteknik för alla typer av snö och terräng och låter dig göra dina första offpiståk!

off-pist-8
Om författaren: Julien Miller

Jag är skidlärare och bergsguide i Argentière i Chamonixdalen, där jag kan leva ut min passion för bergen hela året om. Jag reser också över hela världen för att utforska nya platser.